Biserica Vatra Luminoasă cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae situată pe str. Tony Bulandra nr. 21-23, sector 2, a luat naştere în anul 2003, cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 şi prin Binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist.
Prin Autorizaţia de Construire nr. 1194/66V/2003 se autorizează construirea unei biserici ortodoxe, clopotniţă şi trapeză pe terenul situat în str. Tony Bulandra nr. 21-23, sector 2. Biserica se află aşezată în sectorul 2 al municipiului Bucureşti, în cartierul Vatra Luminoasă.
Biserica impresionează încă de la primul contact prin desfăşurarea sa arhitecturală deosebită, având o deschidere monumentală către stradă, cu scări foarte înalte. Pridvorul este deschis şi este format dintr-un arc cu o boltă semicirculară, iar impresia de monumentalitate este amplificată prin amplasarea la intrare a unui ansamblu simetric de scări ce conferă bisericii o notă de originalitate.
La proiectarea sfântului locaş, prof. arhitect Cosma Dunel şi arh. Valer Crişan au ţinut cont de amplasarea ferestrelor pentru obţinerea unei iluminări naturale, cât mai eficiente, fără ca spaţiile picturale să sufere în acest sens. Construcţia se desfăşoară pe două niveluri, la demisol fiind o capelă de dimensiuni mai reduse decât biserica cea mare.
Arhitectura
Planul bisericii este în formă de cruce treflată, având o lungime maximă în interior de 27 m, lăţimea de 14,5 m şi înălţimea de 20,5 m la turla de pe naos. Totodată pronaosul mai prezintă şi un cafas foarte amplu, sub formă de balcon.
Altarul prezintă o absidă semicirculară şi are o boltire obţinută prin intersecţia unui semicilindru cu o semicalotă eliptică. În partea dinspre naos, tot în cadrul altarului, forma de boltire se modifică în boltă semicilindrică, decalată, datorită unui arc faţă de absida semicirculară aflată în axul altarului. Distribuţia ferestrelor este într-un singur registru având 3 ferestre amplasate pe un ax central.
Catapeteasma este realizată din lemn de stejar în forme asimetrice, iar partea superioară are o formă semirotundă în ton cu absidele şi boltirea.
Naosul este amplasat cu câteva trepte mai jos decât altarul bisericii pentru a pune în evidenţă simboltistica spaţiului altarului, are 2 abside laterale şi turla principală pe centru.
Turla este prevăzută cu o calotă sprijinită pe un tambur cu opt ferestre, la bază prevăzându-se cu patru pantivi care realizează trecerea la un dreptunghi, subliniat pe fiecare latură de câte un arc, care realizează trecerea la cele patru bolţi semicilindrice, ale arcului triumfal, pronaosului, dar şi a arcelor celor două apside laterale.
Cele două abside ale naosului menţin aceiaşi formă de bază întâlnită în cazul apsidei altarului, cu un cerc (însă de dimensiuni mai reduse) deasupra absidei care face trecerea la forma de boltire semicilindrică. Pronaosul este sub formă de navă cu o boltă semicilindrică.
Totodată pronaosul mai prezintă şi un cafas dreptunghiular, sub formă de balcon. La cafas se remarcă planul dreptunghiular cu boltă, plasat însă perpendicular pe bolta semicilindrică a pronaosului.
Cafasul se remarcă prin dimensiunile sale generoase, dar şi prin nivelul boltei semicilindrice plasat deasupra nivelului de boltire a pronaosului. Construcţia se desfăşoară pe 2 niveluri la demisol fiind amenajate o capelă mortuară şi o bibliotecă. Adiacent bisericii s-a construit la nivelului anului 2008 o trapeză cu un aşezământ social educaţional pentru tineret la parter, prin Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Temei nr. 9646/2007.
Tarnosirea Bisericii a avut loc in data de 8 Mai 2011, slujba fiind savarsita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de preot si diaconi. Cu acest prilej, biserica a primit si cel de-al treilea hram inchinat Sfantului Ierarh Nicolae. P.C. Preot Paroh Stegarus Ovidiu Laurentiu, a primit cu aceasta ocazie, distinctia de iconom stavrofor, iar P.C.Preot Slujitor Petre Marius Marian, distictia de iconom.
Sfinte Moaste
Incepand din 14 februarie 2016, Biserica Vatra Luminoasa detine permanent o particica din Moastele Sfantului Ierarh Nicolae, primite in Dar de la Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
Moaştele au fost scoase din Sfantul Altar spre închinare credincioşilor, joi dimineaţa (8:00-9:00), cu ocazia citirii Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae si dupa Taina Sântului Maslu in fiecare după-amiază de vineri (17:00-19:00).
Ulterior, Sfintele moaşte au fost depuse la loc de cinste pe un baldachin special amenajat şi care a fost amplasat într-un loc cât mai accesibil tuturor credincioşilor care vin să se închine si să se roage la Sfântul Ierarh Nicoale, ocrotitorul Bisericii Vatra Luminoasă din Protopopiatul Sector 2 Bucureşti.